Czym jest kolagen rybi?
Kolagen to białka zbudowane z aminokwasów. Może być pozyskiwany ze różnych źródeł np. skór bydlęcych czy wieprzowych, ale to kolagen rybi uważany jest za ten najbardziej wydajny. Kolagen morski pozyskiwany jest z ryb takich jak tuńczyk, dorsz czy rekin żarłacz. Białka kolagenu rybiego odznaczają się podobną budową strukturalną co kolagen wytwarzany przez człowieka. Cechuje się dużą rozpuszczalnością. Naturalny kolagen rybi nie posiada w swoim składzie dodatkowych składników czy ulepszaczy.
Kolagen rybi – na co pomaga?
Kolagen jako białko stawni główny budulec skóry, kości czy chrząstek. To on odpowiedzialny jest za naturalną elastyczność i jędrność skóry, dzięki temu naskórek jest gładki i miły w dotyku. Bez wystarczającej ilości kolagenu nasze stawy nie są w stanie właściwie funkcjonować. Bardzo często wiele osób skarży się na bóle stawów. Niestety rzadko wiążą to z niedoborem kolagenu. Kolagen jest również istotny dla procesu gojenia ran. Stosowna porcja dodatkowego kolagenu może przyśpieszyć gojenie, jak również wspomóc proces zrastania się kości po złamaniu. Kolagen wreszcie pomaga w zachowaniu prawidłowej elastyczności naczyń krwionośnych. Krążenie krwi w naszym ciele jest sprawniejsze.
Właściwości kolagenu rybiego w proszku
Kolagen rybi odznacza się sporą skuteczności w walce z niedoborami. Ma podobną budowę strukturalną co ludzki kolagen, więc jest lepiej przyswajany. Odpowiednio dobrane dawki kolagenu w widoczny sposób poprawiają wygląd skóry, przyczyniając się do zmniejszenia podatności na tworzenie się nowych zmarszczek. Włosy czy paznokcie stają się wytrzymalsze.
Popularnym środkiem stosowanym w celu uzupełnienia niedoborów kolagenu jest kolagen w proszku. Pozyskiwany jest ze skór ryb wcześniej przebadanych na obecność szkodliwych metali ciężkich. Produkt przeznaczony jest do bezpośredniego rozpuszczania w wodzie i spożycia. Kolagen rybi jest bezzapachowy i smakowy. Dzięki swoim właściwościom może być pity samodzielnie, jak i łączony z różnego rodzaju napojami, sokami, jogurtami czy koktajlami. Szybko się wchłania, w porównaniu z suplementami w postaci tabletek. Kolagen rybi w proszku to doskonały sposób na skuteczną suplementację, tak istotnego dla człowieka białka.
Mimo że z biegiem czasu ludzki organizm traci swoje zdolności do wytwarzania wystarczająco dużej ilości kolagenu, w prosty sposób można uzupełnić jego braki. Szczególnie jest to ważne w przypadku osób, które są bardzo aktywne fizycznie lub uprawiają sporty wyczynowe.
Kto powinien pić kolagen?
Suplementacja kolagenu zalecana jest nie tylko w przypadku niedoborów osobom starszym, ale również każdemu, kto chce kompleksowo dbać o właściwą kondycję swojej skóry, włosów czy paznokci. Utrzymanie optymalnego poziomy kolagenu jest konieczne na każdym etapie ludzkiego życia. Dzięki temu można prowadzić skuteczną profilaktykę przeciwstarzeniową i zapobiegać niektórych schorzeniom. Przyjmowanie kolagenu jest w pełni bezpieczne i nie jest obciążone żadnymi działaniami niepożądanymi. Zawsze należy jednak przestrzegać zaleceń dotyczących dawkowania.
#Materiał sponsorowany
0 Komentarze