Adenomioza dieta - co jeść, czego unikać

adenomioza dieta

Właściwie zbilansowana dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu adenomiozy. Nie od dziś wiadomo, że niektóre pokarmy mogą w sposób naturalny kontrolować poziom poszczególnych hormonów w organizmie, a także przyczynić się do wzmocnienia układu odpornościowego. Dieta przy adenomiozie pozwala na poprawę jakość życia pacjentki, niwelując ból, a także zmniejszając dokuczliwość innych objawów.

Spożywanie określonych pokarmów przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego  oraz zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie. Stan zapalny bardzo często jest przyczyną bólu, dlatego też w adenomiozie tak dużą rolę przykłada się do diety przeciwzapalnej. Środki bólowe, mimo że szybko łagodzą objawy, mogą też powodować liczne skutki uboczne. Dieta w takiej sytuacji jest jak najbardziej racjonalnym rozwiązaniem. Głównymi założeniami diety na adenomioze jest dostarczenie potrzebnych witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy.

Adenomioza dieta - czego nie można jeść

Każda dieta w swoich założeniach zawiera listę produktów, które są zalecenie, które można jeść oraz tą z produktami przeciwwskazanymi, czyli takich, których przy adenomiozie należy się wystrzegać. Do produktów zakazanych zaliczymy:

Żywność wysokoprzetworzona

Każda dieta bez wyjątku czy to na adenomiozę, na redukcję cholesterolu czy przy chorobach krążenia zakłada rezygnację z żywności, która jest wysokoprzetworzona. Należy więc bezwzględnie usunąć z jadłospisu: fast-foody, gotowe posiłki typu zupy instant, chipsy, sosy w proszku, słodycze, pieczywo cukiernicze, twarde margaryny w kostce.

Czerwone mięsa

Wielu dietetyków przy adenomiozie zaleca całkowitą rezygnację z czerwonego mięsa bądź też jeśli jest to nie możliwe ograniczenie spożycia jej ilości. Prowadzone badania wskazywały na duży związek spożywania czerwonego mięsa z występowaniem endometriozy i adenomiozy u kobiet. Podobno jest to czynnik, który zwiększa stan zapalny w organizmie.

Cukier

Nadmierne spożycie cukrów prostych wpływa nie tylko negatywnie na wagę, przyczyniając się do otyłości, ale może też prowadzić do insulinooporności. Insulinooporność może być przyczyną nie tylko adenomiozy czy endometriozy, ale też spowodować przewlekły stan zapalny wątroby, zespół policystycznych jajników PCOS, cukrzycę typu 2 czy nadczynność tarczycy. Należy więc ograniczyć spożywanie słodyczy, wyrobów cukierniczych, picia słodzonych napojów gazowanych i niegazowanych.

Soja

Soja zawiera daidzeinę oraz genisteinę. Oba te związki wykazują działanie hormonalne, wpływające na ilość estrogenów w organizmie. Jeśli przyjąć, że adenomioza rozwija się na skutek zwiększonej ilość estrogenów, soja  może dodatkowo stymulować ich wzrost.

Cześć specjalistów w dziedzinie żywienia zachęca do przejścia na dietę bezglutenową zwłaszcza w sytuacji, gdy pacjentka ma liczne objawy ze strony jelit. Dobrze też zrobić badania wykluczające alergię czy nietolerancję, może się dowiem okazać, że określone produkty mogą być przyczyną występowania stanu zapalnego w organizmie. 

dieta przy adenomiozie

Dieta adenomioza – co można jeść

1.       Produkty bogate w naturalny błonnik pokarmowy

Błonnik pomaga w regulacji poziomu glukozy oraz insuliny. Zapobiega też zaparciom. W czasie cyklu zmienia się stężenie hormonów, ma to duży wpływ na czynność jelit. Progesteron nie tylko przyczynia się do wolniejszego opróżniania żołądka, a też powoduje zaparcia. Szczególnie jest to widoczne w fazie lutealnej. Zaparcia sprawiają, że czujemy się ociężałe, a brzuch staje się napięty i wzdęty. Silne parcie podczas wypróżniania może powodować występowanie dodatkowych krwawień podczas okresu, zwłaszcza gdy pacjentka chora na adenomiozę doświadcza silnych krwotoków. Przy adenomiozie wskazane jest więc spożywanie produktów, które rozluźniają masy kałowe i pozwalają na swobodne wypróżnianie się. Produkty bogate w błonnik to:

  • świeże owoce (śliwki, maliny, truskawki, czarne, czerwone porzeczki, gruszki, jabłka)
  • owoce suszone (śliwki, morele, rodzynki)
  • warzywa (surowa marchew, buraki, papryka),
  • wszelkiego rodzaju kasze (kasza jęczmienna, gryczana, ryż brązowy).

2.      Produkty będące źródłem witaminy E

Witamina E uważana jest za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Hamuje agregację płytek krwi, zmniejszając ryzyko pojawienia się zakrzepów. Uwrażliwia komórki na insulinę chroniąc przed insulinoodporonością. Niweluje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak obrzęk piersi, nerwowość czy bóle głowy. Wpływa także na układ odpornościowy, co przekłada się na zmniejszenie infekcji.

Produkty bogate w witaminę E to przede wszystkim oleje roślinne: olej rzepakowy, słonecznikowy czy kukurydziany. Oleje tłoczone na zimno zawierają dużo więcej witaminy niż te otrzymywane drogą rafinacji, dlatego w miarę możliwości należy wybierać produkty zimno tłoczone. Witaminę E będą również zawierały:

  • orzechy włoskie, ziemne,
  • pestki dyni,
  • migdały,
  • warzywa takie jak np. kapusta, szpinak czy sałata.

 

3.       Produkty bogate w witaminę C

Witamina C ułatwia proces gojenia się ran. Jest to szczególnie ważne przy adenomiozie, gdzie dochodzi do przerwania błony śluzowej macicy i krwotoków. Kwas askorbinowy ułatwia przyswajanie żelaza oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Jest to szczególnie przy obfitych miesiączkach.  Główne źródła witaminy C to:

  • acerola, 
  • dzika róża,
  • cytrusy – cytryna, pomarańcza, grejpfrut, mandarynka,
  • truskawki,
  • czarna porzeczka,
  • pomidory,
  • kiwi,
  • papryka,
  • brokuł,
  • jarmuż.

4.       Produkty będące źródłem magnezu oraz witaminy B6

Jednym z minerałów, który  powinien znaleźć się w diecie na adenomiozę jest magnez. Odpowiada on nie tylko za regulację ciśnienia krwi, poprawię krzepliwość, ale również wpływa pozytywnie na cykle menstruacyjne. Poziom progesteronu może ulec zaburzeniu wskutek stresu. Magnez obniża napięcie i zmniejsza ryzyko  poronienia, gdyż działa przeciwskurczowo. Magnez można znaleźć w wielu produktach spożywczych, można go też suplementować wraz z witaminą B6, która ma wpływ na powstawanie progesteronu oraz odżywienie endometrium  - błony śluzowej macicy.

Źródłem magnezu będą:

  • kakao,
  • banan,
  • pestki dyni,
  • szpinak,
  • migdały.

5.       Produkty kapustne

Wszystkie warzywa z rodziny kapustnych: takie jak kapusta, brukselka, kalafior czy brokuł zawierają naturalne  indole, zmniejszające ilość estrogenów w organizmie. Będą więc naturalnie głównym składnikiem diety antyestrogenowej. Podobne działanie będą miały owoce cytrusowe, które zawierają flawonoidy.

 

dieta na adenomiozę

6.       Produkty bogate w kwasy omega-3

Według badań dieta bogata w kwasy omega-3 znacznie zmniejszają ryzyko rozwoju adenomiozy.  Stymulują one także działanie prostaglandyn, czyli związków łagodzących ból oraz wszelkich dolegliwości towarzyszących schorzeniu. Nie od dziś wiadomo, że bogatym źródłem omega-3 są ryby. Warto do jadłospisu włączyć śledzie, łososia, pstrąga, makrele, sardynki, szprotki czy  tuńczyka.  Dobrym źródłami omega-3 jest też  olej lniany oraz orzechy włoskie.

 

7.       Suplementacja  witaminy D3

Mniej niż 10% witaminy D, która jest dostarczana do organizmu, pochodzi ze źródeł dietetycznych, a to dlatego, że witamina D jest syntetyzowana w skórze podczas ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Obecnie prowadzone są badania nad współzależnością stężenia witaminy D w surowicy krwi z dolegliwościami bólowymi pacjentek chorych na adenomiozę. Przyjmuje się, że mechanizm przeciwbólowego działania witaminy D polega na hamowaniu produkcji prostaglandyn, odpowiedzialnej za ból. W badaniach wykazano, że niedobór witaminy D może również stanowić istotny czynnik ryzyka rozwoju mięśniaków macicy i wpływać na ich wielkość. Witaminę D3 znajdziemy w: rybach różnego gatunku: śledziu, makreli, tuńczyku, węgorzu oraz żółtku, żółtym serze czy tranie. Trudno z samego pożywienia przyswoić wymaganą dawkę tej witaminy. W okresie zimowym oprócz diety warto przyjmować witaminę D3 w postaci dobrze przyswajalnych suplementów. Witamina D3 rozpuszcza się w tłuszczach, więc powinniśmy ją łączyć z olejami.

To są ogólne zalecenia dietetyczne przy adenomiozie. Na ich podstawie można stworzyć pełnowartościową dietę, która wspomoże walkę z objawami chorobowymi, wzmocni układ odpornościowy oraz pomoże w walce ze stanem zapalnym w organizmie.


Publikowanie komentarza

0 Komentarze