Jaki makaron na diecie? Znaleźliśmy najlepszy!

jaki makaron na diecie

Makaron makaronowi nie równy i może dlatego na jego temat powstało tyle szkodliwych mitów. Makaron na diecie jest jak najbardziej wskazany, nie można go całkowicie wykluczyć z jadłospisu, jest przecież naturalnym źródłem węglowodanów. Może to negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wszystko zależy bowiem od tego, jaki makaron na diecie wybieramy. Aby ułatwić Wam to zadanie, przygotowaliśmy kompletny poradnik. Dowiecie się z niego, jaki jest najmniej kaloryczny, a który jest najzdrowszy. Dzięki temu będziecie mogli świadomie jeść najlepsze dla Was produkty.
 

Rodzaje makaronów na diecie

Makaron produkowany jest nie tylko z tak każdemu znanej pszenicy, z powodzeniem można kupić go z innych zbóż i nasion np. z orkiszu, ryżu, soi, soczewicy czy kukurydzy. Każdy będzie miał nie tylko inne właściwości, indeks glikemiczny, ale również różną wartość energetyczną przed i po ugotowaniu. Przyjrzyjmy się poszczególnym rodzajom wraz z ich kalorycznością:
  • Makaron z pszenicy durum – uzyskiwany jest z mąki semoliny twardej pszenicy. Zawiera dużo witamin i składników mineralnych w porównaniu ze zwykłą mąką pszenną, gdyż bardzo często do produkcji mąki używa się również okrywy nasiennej kłosa. W 100 g ugotowanego produktu znajdziemy 156 kcal (31 g węglowodanów, 5 g białka, 1 g tłuszczu, 1 gram błonnika)
  • Makaron razowy – wytwarza się go z mąki razowej z wysokiego przemiału, jest w niewielkim stopniu przetworzony. W 100 g ugotowanego znajdziemy 140 kcal (26 g węglowodanów, 6 g białka, 1 g tłuszczu, 0 gram błonnika)
  • Makaron orkiszowy – surowcem jest orkisz – mąka orkiszowa. Produkt zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz żelaza. Jego kaloryczność to 86 kcal w 100 g ugotowanego produktu. (19 g węglowodanów, 3 g białka, 1 g tłuszczu, 0 gram błonnika)
  • Makaron jajeczny – wytwarzany jest z pszenicy, jaj i wody. W nazwie produktu zawarta jest ilość jaj użyta na 1 kg mąki. W  dwujajecznym będą to 2 jaja na 1 kg mąki. 100 g ugotowanego wyrobu będzie zawartych 146 kcal (27 g węglowodanów, 6 g białka, 2 g tłuszczu, 0 gram błonnika)
  • Makaron ryżowy – podstawa to mąka ryżowa, nie zawiera glutenu, więc może być z powodzeniem spożywany przez osoby chore na nietolerancję glutenu czy celiakie. W 100 g znajduje się 109 kcal (25 g węglowodanów, 1 g białka, 0 g tłuszczu, 1 gram błonnika)
  • Makaron sojowy – jak sama nazwa wskazuje, powstaje z nasion soi. To tylko 86 kcal w 100 g ugotowanego produktu. (21 g węglowodanów, 0 g białka, 0 g tłuszczu, 0 gram błonnika)
  • Makaron gryczany ugotowany w 100 g zawiera 142 kcal (27 g węglowodanów, 6 g białka, 1 g tłuszczu, 0 gram błonnika), zawiera małą ilość sodą
  • Makaron kukurydziany to aż 178 kcal (39 g węglowodanów, 4 g białka, 1 g tłuszczu, 0 gram błonnika) 
 

makaron na diecie
 

Jaki makaron jest najmniej kaloryczny?


Makaron niezależnie od tego, z czego został wykonany, w procesie gotowania pęcznieje pod wpływem wody, tracąc niektóre wartości odżywcze. Oczywiste jest, że ze 100 g przez nas ugotowanego produkty otrzymamy porcję nawet półtora raz większą. Nie możemy się więc sugerować tylko kaloriami wyszczególnionymi na opakowaniu. Dotyczą on produktów w postaci surowej, a przecież nikt nie je go w takiej postaci. Po ugotowaniu wyrób będzie miał dużo mniejszą kaloryczność. Najmniej kaloryczny makaron po ugotowaniu to makaron sojowy (86 kcal na 100 g), makaron orkiszowy (86 kcal na 100 g) oraz makaron ryżowy (109 kcal na 100 g). 
 

Na szczególną uwagę zasługuje również makaron shirataki noodles. Wytwarzany jest z korzenia rośliny o nazwie konjac, uprawianego w Japonii, Chinach i Indonezji. To tradycyjny produkt azjatycki goszczący w tamtejszej kuchni. Dostępny jest w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Głównym składnikiem tego produktu żywnościowego jest błonnik – glukomannan. Nie podlega on trawieniu, a dzięki swoim szczególnym właściwościom zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Makaron konjac ma znikomą ilością tłuszczu oraz nie zawiera cukru. Po ugotowaniu dostarcza tylko 6 kcal na 100 g produktu. Może być stosowany w diecie dzięki temu, że zwiększa objętość posiłków, przeciwdziała zaparciom oraz korzystnie wpływa na metabolizm. Stanowi bogate źródło minerałów oraz witamin (magnez, potas, żelazo, wapń, miedź, cynk, fosfor, a także witaminy z grupy B, A, E, D, C).

Jaki makaron na diecie odchudzającej?

Na koniec w ramach podsumowania, odpowiem Wam na pytanie, jaki makaron na diecie jest najlepszy. I tutaj może część osób zaskoczę, bo nie ma jednego rodzaju makaronu, który będzie idealny. Wszystko zależy od tego jak skomponujemy cały jadłospis, z czym będziemy go jeść. Oczywiste jest, że jeśli do niego dodam inne składniki np. sos mięsny, śmietanę - kaloryczność całego dania wzrośnie. W diecie nie może jednak zabraknąć niezbędnych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczu, białka czy cukrów. Dieta powinna dostarczać odpowiednią podaż każdego z nich. Węglowodany są podstawowym źródłem energii, dlatego powinny stanowić 45-65% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Utrata wagi nie może być przecież okupiona naszym zdrowiem. 

 
Nie skupiajmy się więc na samej kaloryczności. To jaki makaron na diecie wybierzemy powinna być uzależnione od jego właściwościach odżywczych. Jeśli w diecie ograniczamy podaż białka, wybierzmy ten, który ma go najmniej np. ryżowy, sojowy. Chcemy przyspieszyć metabolizm i perystaltykę jelit, jedzmy produkty z dużą ilością błonnika np. shirataki noodles. Jesteśmy na diecie bezglutenowej, wybierajmy - bezglutenowy tj. makaron ryżowy, sojowy, z soczewicy, gryczany czy kukurydziany.

Publikowanie komentarza

3 Komentarze

  1. Bardzo przydatny wpis! Uwielbiam makaron pod każdą postacią, ale muszę uważać na te które wybieram. Najczęściej gości u mnie makaron durum

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za wyjasnienia, to prawda, ze mozna sie pogubic, tak duzo teraz jest odmian makaronow. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie tak. Każdy makaron jest dobry o ile dopasujemy go do dziennego bilansu

    OdpowiedzUsuń