Przechodząc na dietę wiele osób ma świadomość, że spożywanie niektórych produktów może przyczynić się do zwiększenia masy ciała. W drodze do pięknej i szczupłej figury staramy się więc unikać wszystkiego co może nam w tym przeszkodzić. Dużo słyszy się o roli kasz w diecie. Dziś zajmiemy się kaszą mamą i odpowiedzią na pytanie, czy kasza manna tuczy.
Kasza manna kcal
Wyjmujemy kaszę mannę z szafki kuchennej i z tyłu opakowania patrzymy na tabele kaloryczności. Większość w tym momencie doznaje szoku, bo okazuje się, że kasza manna zawiera 356 kcal w 100 g. Zapala nam się czerwona lampka, bo przecież taka ilość kalorii z pewnością tuczy. Tylko zazwyczaj zapominamy wówczas o jednym. Ta ilość kalorii dotyczy surowego, sypkiego produktu. A kto z nas je kaszę mannę, która nie została przetworzona? No właśnie. Nikt. I może stąd się bierze mit o tym, że kasza manna tuczy.W rzeczywistości kasza manna po ugotowaniu zawiera 88 kcal w 100 g. Czy to, aż tak dużo? Oczywiście, że nie. A to wszystko dlatego, że pod wpływem wody kasza manna pęcznieje, zwiększając swoją objętość. W konsekwencji zmienia się również końcowa kaloryczność dania i jej wartość odżywcza. Nie jest to tak dużo jak większość z nas sądzi.
Kasza manna zalety
Kasza manna zawiera bardzo wiele zalet:- ma delikatny smak;
- stanowi bazę na różnych dań;
- jest lekkostrawna, przecież podaje się już ją nawet niemowlętom;
- działa osłaniająca żołądek;
- powoduje obniżanie trójglicerydów oraz szkodliwego cholesterolu;
- wspomaga pracę układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika pokarmowego;
- zawiera witaminy z grupy B, PP, liczne mikroelementy tj. potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk;
- jest źródłem jodu, który jest tak ważny w profilaktyce tarczycy.
0 Komentarze