Święta to czas wielkiego obżarstwa. Cały rok czekamy na ten jeden dzień, w którym będziemy mogli zatopić swe zębiska w niezliczonych potrawach świątecznych. Można by powiedzieć, że napychamy się do syta i rozkładamy na kanapie, niczym żaba na liściu. Fajne uczucie, jednak coraz częściej się od tego zwyczaju odchodzi. Tradycja tradycją, ale zasady co do potraw wigilijnych można zmienić. Potrawy wcale nie muszą co roku wyglądać tak samo, a święta wcale nie muszą oznaczać wielkiego obżarstwa. Równie dobrze możemy spędzić wspólnie czas z rodziną przy stole, na którym będą się znajdować niskokaloryczne potrawy z ryb i owoców morza. 

Dzięki takiemu menu – pełnemu wspaniałych ryb, bogatych w wiele dobroczynnych składników odżywczych – nie tylko będziemy mogli zachować linię. Uzupełnimy przede wszystkim najważniejsze witaminy i minerały, które znajdziemy tylko w rybach i owocach morza właśnie. Jednak jakie produkty wybierać, mrożone, czy świeże? Jeżeli świeże, to skąd?

 

Ryby i owoce morza online

Trudno – mieszkając w Warszawie – o świeże i aromatyczne ryby prosto z połowu. W sklepach naszym oczom ukazują się mrożonki w zaskakująco atrakcyjnych cenach, jednak ze świeżością mają one zdecydowanie mniej wspólnego, niż dziko żyjące okazy. Wybawieniem z tej, można by powiedzieć, beznadziejnej sytuacji są sklepy internetowe. Świeże ryby i owoce morza możemy dostać również online, a dobrym tego przykładem będzie nowy sklep „Sekrety Oceanu”. Sklep działa w formie witryny internetowej i zapewnia świeże produkty mieszkańcom Warszawy na zamówienie. Jakie okazy są zatem bogate w najwięcej wartościowych związków odżywczych?

Te osoby, które przed świętami chcą zadbać o linię, albo dla tych, którzy chcieliby zadbać o najbliższych w te święta, dobrym pomysłem na potrawę będzie wykorzystanie do niej mięsa tuńczyka żółtopłetwego. Tuńczyk żółtopłetwy to ryba, której mięso ma wysoką zawartość witaminy D oraz Omega-3. Do tego dochodzą również inne związki, między innymi: witaminy z grupy B, niacyny, tiaminy, czy białko. Warto jednak wybierać te niemrożone okazy, ponieważ ich mięso jest znacznie bardziej aromatyczne i soczyste.

 

Jak wygląda dieta przed świętami?

Chcąc schudnąć przed świętami, warto sięgnąć po ryby i owoce morza. Mięso morskich ryb zawiera znacznie mniej tłuszczy niż mięso przedstawicieli zwierząt z gatunku ssaków. Dieta może być skuteczna tylko, jeżeli podejdzie się do niej na poważnie. Kluczowe będzie tutaj regularne spożywanie posiłków. Do ryb lub owoców morza – w zależności które z tych produktów mamy okazję spożywać – warto dołączyć również warzywa, które również wpływają na naszą przemianę materii i przyspieszają nasz metabolizm.

 

Jakie mogą być korzyści z diety przedświątecznej?

Dieta bardzo poważnie wpływa na nasz organizm. Nie bez przyczyny ktoś mądry kiedyś powiedział „jesteś tym, co jesz”. Dieta przedświąteczna to bardzo dobry pomysł, ponieważ:

    • spożywanie lekkostrawnych posiłków spowoduje, że będziemy się czuć lżej,
    • nasz żołądek przyzwyczai się do porcjowania, dzięki czemu będziemy w stanie określić to, ile jesteśmy w stanie zjeść ze stołu wigilijnego,
    • jeżeli nie mamy możliwości zmienienia menu wigilijnego, to dzięki takiej diecie, tradycyjne potrawy będą smakowały o niebo lepiej – w końcu cały ten czas odmawialiśmy sobie wielu kalorycznych rzeczy

      Jak widać, dieta przedświąteczna ma wiele pozytywnych aspektów, ale chyba największym z nich jest to, że dzięki niej o wiele lepiej się czujemy. Ryby i owoce morza są zatem produktami, po które powinniśmy zdecydowanie częściej sięgać, aby czuć się dobrze we własnym ciele (i nie tylko).